Eén bonk positiviteit
Hij zit voor me, fris fruitig. Drie jaar in zijn eerste baan, barstend van ambitie en bruisend van energie. Zo’n uitstraling, waarmee hij iedereen met een brede glimlach meeneemt. Uiterst effectief om dingen gedaan te krijgen. Hij schetst plannen, wil veel betekenen voor de organisatie en graag groeien in baan en carrière. Een heerlijke positieve drive.
Ben je blauw, rood, geel..
Hij heeft, met de afdeling, een ‘kleuren-test’ gedaan. Misschien ken je ze wel. Je voorkeursgedrag wordt uitgedrukt in een kleur. Je komt te weten of je je meer blauw, geel, rood of groen gedraagt, met als doel, elkaars gedrag beter te leren begrijpen. Snel te zien vanuit welk perspectief iemand een situatie benadert. En daarmee makkelijker samen te werken, elkaar aan te vullen en ieders kracht te gebruiken.
Eenzaam
Hij is geel. Daar zit hem meteen de last. Hij is een ‘gele’ in een ‘blauwe’ werkomgeving. Hij houdt van menselijk contact, daar ontstaat wat. Daar merkt hij dat hij verschil kan maken. Hij kan zich goed aanpassen aan zijn gesprekspartners. Hierdoor heeft hij met een aantal gesprekken haarscherp in beeld wat er speelt bij mensen, kan hij onvrede en weerstand neutraliseren en haalt hij informatie op waar ze binnen de afdeling in het opstellen van beleid en plannen wat mee kunnen. Hij kent die kracht, gelooft erin en krijgt er energie van.
Als een gele blauw doet
Alleen in zijn ‘blauwe’ werkomgeving ziet hij een andere benadering. Het ophalen van informatie verloopt via lijstjes, invulschema’s, via computers en is gericht op getallen. Vanuit zijn vermogen één te worden met zijn omgeving begint hij zich aan te passen aan het blauwe gedrag van zijn collega’s. Dat is blijkbaar het gedrag dat verwacht wordt. Ook hij gaat lijstjes opstellen en invulschema’s rondsturen. Zo zit hij het grootste deel van de dag achter zijn computerscherm, wat hem bakken met energie kost. Dus neemt hij bewust af en toe de tijd om even een gesprek aan te gaan, anders verliest hij echt het plezier in zijn werk.
We kijken samen naar de situatie, en het wordt hem duidelijk: hij schuift eigenlijk zijn eigen ‘gele kracht’ opzij en trekt de ‘blauwe jas’ van zijn collega’s aan. Dit is echter niet zijn kleur jas. En ja, hij voelt het knellen, maar twijfelt aan zichzelf. Als ik doorvraag, geeft hij aan ook niet te geloven dat die lijstjes werken. Toch vindt hij dat hij zich erin moet vaardigen, want hij moet het wel onder de knie krijgen. De enige andere ‘gele’ collega, zit met een burnout thuis, vertelt hij tussen neus en lippen door. Zo’n situatie raakt mij, immers door het geven van de juiste aandacht kan stress, overspannenheid en ook een burnout veelal worden voorkomen.
Kleur kennen schept verplichtingen
Een ‘kleuren-test’ doen kan grappig zijn, maar wordt pas echt leuk als organisaties en medewerkers de resultaten voor zich laten werken:
- Durf jouw kleurkracht in te zetten, dat geeft je de mogelijkheid te excelleren. Natuurlijk mag je rekening houden met de kleurjassen van anderen, maar niet ten koste van je eigen kracht.
- Heb als leidinggevende in de gaten wanneer een van je mensen een ‘kleur-jas’ aantrekt of denkt te moeten aantrekken, die niet past.
- Omarm als team diversiteit en organiseer het werk en de manier van aanpakken zo dat je elkaar aanvult in kwaliteiten en vaardigheden.
Gebruik de kleuren om meer werkplezier te creëren, in plaats van voor te sorteren op potentieel- en energieverlies. Door de implicaties van de kleuren echt aandacht te geven, kan je als organisatie blijvend resultaat neerzetten en behoud en benut je vitaal potentieel.
Miriam de Bont werkt sinds 2006 als coach en loopbaanadviseur vanuit MdB Coaching. Haar drijver is ruimte creëren voor groei voor individu én organisatie. Ze is aangesloten bij NOBCO, NOLOC en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.
Klik hier voor meer informatie over Miriam haar praktijk.