‘Ik ben duidelijk tegen mijn grenzen aangelopen door een druk privéleven met kleine kinderen, een druk sociaal leven en een uitdagende nieuwe baan die veel van me vergde. Veel tijd voor mezelf bleef er niet over. Wat eerst energie gaf, ging me steeds meer energie kosten.’
‘Mijn verandering is begonnen met erkennen van het probleem. Nadat ik me bewust was geworden dat IK het probleem was, kon ik toekomen aan het veranderen van mijn gedrag en het ondernemen van acties.’
- Heb jij last van werkdruk? En functioneer je daardoor minder goed?
- Ga je makkelijk over je grenzen heen?
- Merk je dat je aan jezelf niet meer toekomt?
- Ervaar je fysieke klachten?
Redenen genoeg om in actie te komen!
Wij hebben een aantal ex-cliënten van ons gevraagd wat hen het meest heeft geholpen om minder werkdruk te ervaren en meer in balans te komen. Hun ervaringen hebben we in deze blog gebundeld.
Eén ding is ons wel duidelijk geworden: coaching bij werkdruk helpt!
Hieronder geven ervaringsdeskundigen aan wat hen het meest heeft geholpen om minder werkdruk te ervaren:
‘IK BEN MEZELF SERIEUS GAAN NEMEN’
- Erkennen en aan mezelf toegeven dat ik niet goed bezig was, is een belangrijke stap eerste stap naar verandering geweest. En dat ik hiervoor hulp in moest schakelen.
- Ik realiseerde me, dat ik mijn eigen behoeftes serieus moest gaan nemen. Tijd inplannen voor mezelf (los van mijn gezin) is een must en geen luxe.
- Ik heb geleerd om mijn lichamelijke signalen te herkennen en hiernaar te luisteren. Piekeren, kort lontje, blijven malen, moe, niet kunnen concentreren, slecht slapen neem ik nu voortaan serieus.
- Ik ben gaan inzien dat enkele van mijn sterke eigenschappen (zoals mijn perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel) er continue voor zorgen dat ik (onterecht) teveel van mezelf vraag, zowel in privésituaties als in werk.
‘IK BEN GAAN PRATEN’
- Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Zij raadde me aan om een coach in de arm te nemen en dat aanbod heb ik met beide handen aangegrepen. Mijn tip is dus: Blijf er niet alleen mee worstelen, maar schakel hulp in. En praat er thuis ook over.
- Door de coachgesprekken ben ik gaan inzien wat de impact is van chronische stress op alle facetten van mijn leven en hoe ik uit deze neerwaartse spiraal kon komen. waardoor ik werkstress kreeg. Eerst moest ik erkennen dat ik een probleem had.
- Ik ben mijn eigen gevoelens beter gaan begrijpen waardoor ik er makkelijker over kon praten. Ik ben me ook bewust geworden van mijn eigen handelen. Ik weet nu wat ik wil, maar vooral wat ik niet meer wil.
- Door de gesprekken en oefeningen met mijn coach ben ik me gaan realiseren dat ik mijn gedrag moet veranderen en dat ik mijn ambities (op dit moment althans) wat moet aanpassen.
- De coach was een belangrijke steun in de rug om weer grip op mijn leven te krijgen.
‘IK BEN MET MEZELF AAN DE SLAG GEGAAN’
- Door de coaching kreeg ik het inzicht dat ik mijn eigen werkdruk en problemen zelf in stand hield en waar ik invloed op uit kon oefenen. En los diende te laten waar ik geen invloed op uit kon oefenen. Ik kreeg handvatten wat ik eraan kon doen om het tij te keren.
- Ik ben minder werkdruk gaan ervaren door een aantal (simpele) aanpassingen te doen in mijn manier van werken.
- Ik heb mijn grenzen beter leren kennen en heb geleerd om prioriteiten te stellen. Nu weet ik wanneer ik moet stoppen.
TENSLOTTE NOG WAT TIPS OM BETER MET WERKDRUK OM TE GAAN
Plan ‘lege’ tijd in je werk- en privé agenda voor onverwachte zaken! Doe het ook!
- Kijk met ‘energiescan’ ogen naar je dag/weekplanning: na een intensief overleg niet direct een afspraak plannen ‘omdat het zo handig uitkwam’. Plan of creëer kleine herstel of oplaadmomenten in je werkdag (en welke zijn dat dan?).
- Neem de tijd om daadwerkelijk te lunchen of naar de toilet te gaan. Durf ‘de norm’ te doorbreken: stop met samen naar de metro lopen/carpoolen/samen op fietsen als je daar geen zin in hebt, stop met samen lunchen in het bedrijfsrestaurant als je dat niet wilt.
- Loop nog eens kritisch je app/social media gedrag langs; welke groep-app kun je verlaten.
- Blok tijd voor jezelf in je agenda, los van gezin, mantelzorg etc. Communiceer hier duidelijk over naar anderen en geef ook daadwerkelijk prioriteit aan jezelf.
- Ben je gevoelig voor prikkels uit je omgeving: wat kun je hier zelf aan doen? En doe het ook!
- Breng focus aan in je werk, zet email, pop-ups, telefoon of andere afleidingen uit zodat je rust krijgt in je werk.
- Herken je ‘excuus’ zinnen als signaal dat je aan het sjoemelen bent; bv ‘ach het is een kleine moeite’.
- Onthoud: je lichaam liegt nooit!
- Stop op tijd! Morgen is er weer een nieuwe dag.
- Bedenk elke dag wat nodig is om vanavond tevreden (i.p.v. weer niet aan toe gekomen) naar huis te gaan. Dit helpt je de focus te leggen op wat je wél een goed gevoel geeft.
Wil jij ook beter leren omgaan met werkdruk? Kom dan eens praten met een van de aangesloten coaches. Want coaching helpt echt!
Blog van Esther von Faber en Ria Freijsen van: Von Faber Consult