‘Ik blijf het moeilijk vinden om de balans te houden, dus ik ben er nog niet’, zegt een klant van me. Na een flinke burnout is ze sinds kort weer volledig aan het werk. En dat gaat goed. Ze kan haar uren weer draaien en de werkzaamheden weer aan. Ook heeft ze het plezier in haar werk weer terug, wat ze eigenlijk niet verwacht had. Dus al met al een prima resultaat na een aantal maanden heel hard werken. Daar is ze ook heel blij mee, maar er knaagt nog iets.
Doorvragend kwam ik erachter dat ze zich in haar werk heel voorzichtig opstelt. Wat afwachtend, een beetje langs de zijlijn. Uit angst opnieuw te veel hooi op de vork te nemen, weer over haar grenzen heen te gaan. Een heel begrijpelijke angst die ik bij meer klanten tegenkom. Zeker als juist het te slecht bewaken van de eigen grenzen de belangrijkste oorzaak van de burnout was.
Het is ook goed om je grenzen te bewaken. Dit wil echter niet zeggen dat je er nooit meer overheen mag gaan, dat je het alleen goed doet als je keurig in balans bent. Want zo zit het leven niet in elkaar. Er zullen altijd ups en downs zijn. Perioden waarin er meer van je gevraagd wordt en momenten waarop je het wat rustiger aan kan doen. Het is zelfs goed om soms de grens op te zoeken. Net als bij het sporten is het niet verkeerd om zo nu en dan spierpijn te hebben. Dat rekt de boel wat op waardoor je verder komt.
Sommige mensen denken ook dat ze niet meer moe mogen worden van het werk. Je mag een inspanning best voelen, zolang je daarna maar weer de nodige rust neemt. Waar het bij veel mensen aan schort, is dat ze er niet goed in slagen om de rust echt te nemen en te voelen. Dan zitten ze voor de televisie, maar zijn ze ondertussen in gedachten bij allerlei dingen die nog moeten gebeuren. Ze denken dat ze zich aan het ontspannen zijn, maar eigenlijk doen ze dat helemaal niet.
Het werkwoord van balans is balanceren. Het streven naar een goede balans houdt nooit op. Als je er geen aandacht aan geeft, gaat het mis. Ik vergelijk het vaak met een koorddanser. Er zijn niet zoveel momenten dat hij volledig stilstaat. En die duren ook nooit lang. Het merendeel van de tijd houdt hij al wiebelend zijn evenwicht. En juist dat wiebelen zorgt de voor goede balans.
Carla Verweij werkt sinds 2005 als zelfstandig loopbaancoach en begeleider bij burnout en stress. Zij is aangesloten bij Noloc en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.