Datum/Tijd
Datum - 12-02-2019
09:15 - 17:00
Locatie
De Amershof
Categorieën
Beste B&S collega’s,
Graag nodigen we je uit voor deelname aan de eerste bijscholingsdag van 2019 van de Stichting B&S op dinsdag 12 februari 2019, die wordt gehouden in De Amershof te Amersfoort. Kijk voor een routebeschrijving op http://www.amershof.nl/route.html
PROGRAMMA
Ochtend Let’s get SAOS (Let’s get Smart About Our Smartphone)
Middag erkenergieanalyse en jobcrafting
09.15 – 09.45 uur Inloop met koffie/thee
09.45 – 10.00 uur Opening door de voorzitter en mededelingen vanuit het bestuur
10.00 – 12.30 uur ‘Invloed van mobiele devices op onze productiviteit, creativiteit en ervaring van werkstress’ door Carlijn Hermes van SmartLife Academy
12.30 – 13.30 uur Lunch en gelegenheid tot netwerken.
13.30 – 15.15 uur ‘Achtergrond en toepassingen van de Werkenergieanalyse in het kader van stresspreventie en burnout’ door Jacqueline Scherpenzeel
15.15 – 16.30 uur Vier praktische vormen van jobcrafting bespreken en oefenen
16.30 – 16.45 Rondvraag: Durf te melden!
16.45 uur Afsluiting en ‘borrel’ (voor eigen rekening)
Wij willen graag uiterlijk vrijdag 18 januari van je weten of je deelneemt. Je kunt je aanmelden via het inloggedeelte van onze website. Dieetwensen voor de lunch kun je doorgeven aan de secretaris via info@burnoutenstress.nl
Graag zien we je op 12 februari!
Hartelijke groet van de programmacommissie:
Annemarie Dooijes, Paulien Veltman en Anneke Huber
Ochtendprogramma
Invloed van mobiele devices op onze productiviteit, creativiteit en ervaring van werkstress
De workshop zal zich richten op hoe mobiele devices tijdens ons werk en in ons dagelijks leven invloed hebben op onze productiviteit, creativiteit en ervaring van werkstress. Denk hierbij aan de verstoring van hormonale pathways, breinfuncties en chronobiologie. De workshop laat zien welke gevolgen dit heeft. Het doel van de workshop is bewustwording van eigen gedrag. Tevens kijken we naar de invloed die digitale technologie heeft op jullie cliënten.
Vanuit bewustwording realiseren we een Healthy Digital Lifestyle voor nu én in de toekomst. Nieuwe technologieën worden ondersteunend en faciliterend in plaats van stressverhogend, zinloos en afleidend. Deelnemers worden meer productief, meer creatief en ervaren minder werkstress. Omdat ons gedrag meer en meer conflicteert met hoe ons lichaam evolutionair in elkaar steekt, zien we een toename van burnout en stressgerelateerde klachten. Dit gaat ten koste van onze efficiëntie en leidt tot informatie- en energieverspilling. Dit zullen we in de workshop toelichten aan de hand van drie onderwerpen in relatie tot digitale technologie:
➢ Gefragmenteerde aandacht
➢ Onnatuurlijk breingebruik
➢ Chronisch slaaptekort
Tevens zullen we ingaan op de grote veranderingen die de komende vijf jaar te verwachten zijn en wat de gevolgen zijn als we NU niets doen. Voor coaches is het belangrijk om te zien dat deze nieuwe wetenschappelijke inzichten geïntegreerd dienen te worden in hun behandeltrajecten. We gebruiken hiervoor, voor zowel de coaches als het advies naar de cliënten, het schema van Pavlov (van Onbewust-Onbekwaam naar Onbewust-Bekwaam). Tenslotte geven we handvatten om op een bewuste manier om te gaan met digitale technologie. Deze zijn direct in te zetten en leveren direct resultaat op.
De workshop is interactief. Theoretische kennis wordt aangeboden door middel van een quiz waar een competitief element in zit. Deelnemers gaan actief zelf (of in groepjes, afhankelijk van de groepsgrootte) aan de slag met vragen waardoor ze inzicht in eigen gedrag krijgen. We wisselen passief met actief voortdurend af.
Het doel van de workshop is: Let’s get Smart About Our Smartphone!
Over de sprekers
Carlijn Hermes heeft, na een carrière in de reïntegratiebranche, als projectmanager veel ervaring opgedaan in het neerzetten van nieuwe concepten met als doel duurzame mensgerichte waardevermeerdering. Zij houdt zich sinds 2014 bezig met de effecten van digitale technologie op het welzijn van mensen en heeft hier haar missie van gemaakt. In 2016 heeft zij de stap naar zelfstandig ondernemerschap gezet en SmartLife Academy opgericht.
Jean-Paul Kersten heeft een paramedische achtergrond en ruime ervaring als business developer in duurzame projecten. Hij houdt zich vanaf 2012 bezig met de relatie tussen de digitale revolutie en biologische functionaliteit. Sinds 2018 is hij als business developer en trainer betrokken bij SmartLife Academy.
Middagprogramma
Achtergrond en toepassingen van de Werkenergieanalyse in het kader van stresspreventie en burnout
De Werkenergieanalyse is geen test,maar een praktische analyse en is onlosmakelijk verbonden aan de persoon van Jacqueline Scherpenzeel. Zij is de initiatiefneemster en heeft samen met de Erasmus Universiteit dit instrument ontwikkeld.
Een aantal coaches van onze Stichting heeft inmiddels de licentie en gebruikt de Werkenergieanalyse al, maar mogelijk nog niet bij de aanpak van stress- en burnoutproblematiek.
Tijdens deze workshop wordt over de toepassingsmogelijkheden van de Werkenergieanalyse in relatie tot stresspreventie en burnout gesproken.
Na de pauze wordt uitleg gegeven over de term ‘jobcraften’, de vier vormen daarvan die je met een coachee kunt bespreken en welke vragen daarbij gesteld kunnen worden.
Over Jacqueline Scherpenzeel
De Werkenergieanalyse® is opgericht door Jacqueline Scherpenzeel in 2011. Als loopbaancoach heeft zij de afgelopen 13 jaar meer dan 600 mensen gecoacht, waarbij talentontdekking en het vinden van hun ideale baan de belangrijkste doelen waren.
Ze merkte veelal dat haar klanten geen duidelijk overzicht hadden van hun energie- en stressbronnen in hun werk. Hierdoor werden er vaak verkeerde conclusies getrokken, zoals zoeken naar een andere baan of maar een loopbaantraject starten omdat ze het niet meer naar hun zin hadden.
De Werkenergieanalyse® heeft Jacqueline ontwikkeld samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam, omdat ze het belangrijk vond om het wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. Dit heeft geresulteerd in een mooie samenwerking met de Universiteit.
Als snel bleek dat het instrument goed werkte, want door de energie- en stressbronnen in kaart te brengen en hen zelf de regie in handen te geven, hebben veel klanten een flinke stap in hun loopbaan kunnen zetten. Tevens vroegen opdrachtgevers steeds vaker naar een concrete onderbouwing voor een coachtraject.
Deelnemerslijst
- Beheer B&S
- Caroline Steenbergen
- Cynthia Kluitmans
- Marian Leenders
- Anja Van der Linden
- Annemarie Dooijes
- Sung Min Te Hennepe
- Froukje Smeding
- Annetje Reineke
- Mireille Nefkens
- Solange Boasman
- Cecile Collaris