Voordat je contact zoekt met een gespecialiseerde coach wil je je graag oriënteren. Hieronder vind je de vragen die ons vaak gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij dan kun je deze stellen via het contactformulier.
‘Burn-out’ is het Engelse woord voor uitgeblust. Het is een toestand van mentale uitputting en overspannenheid door ongewone vermoeidheid. De eisen die aan iemand worden gesteld..
vanuit werk- en privéleven (de draaglast) is langdurig niet meer in evenwicht met de persoonlijke behoeften en persoonlijke grenzen (de draagkracht). Vaak wordt het gevoel ervaren dat de accu leeg is of het elastiekje geknapt.
Deze termen worden in het dagelijks leven door elkaar gebruikt. Deze termen zeggen niets over…
medische diagnoses. Voor het onderscheid tussen stress, overspannenheid en burnout hanteren wij een indeling in tijd:
Stress, meestal korter dan 12 weken.
Overspannenheid, duurt meestal langer dan 12 weken.
Burnout, kan langer duren dan 1 jaar en er is sprake van volledige uitputting.
Burnout kenmerkt zich vaak in veranderingen die op kunnen treden in gedrag, gevoelens, gedachten, lichamelijke klachten en in de omgang in relaties. Hier volgt een opsomming..
van klachten, zoals:
hyperactiviteit, agressie of juist teruggetrokkenheid en passiviteit, slaapproblemen, verhoogde bloeddruk en/of cholesterol, hoofdpijn, voortdurende gespannenheid.
En ook: snel last hebben van ïrritaties en frustraties, onevenredige boosheid, negatief over jezelf of anderen denken, sneller conflicten hebben met anderen in je omgeving en minder interesse in anderen of in activiteiten.
Er zijn geen algemene regels voor wanneer iemand burnout is. Ieder persoon reageert op zijn eigen unieke manier. Wat voor de één veel stress betekent, kan voor een ander een uitnodigende uitdaging zijn. Het is belangrijk om goed bij uzelf na te gaan:
spelen grensoverschrijdingen (en bijbehorende klachten) incidenteel of zijn deze voortdurend aan de orde?
Bent u telkens in staat om voldoende te herstellen van klachten? Als dit niet het geval is, is er mogelijk sprake van een ‘sluipend’ proces van uitputting. U doet er dan goed aan om hulp in te schakelen. Enerzijds om inzicht te krijgen in de energielekken en anderzijds om meer grip te krijgen op doorbreken van patronen en bewerkstelligen van herstel en balans.
Een goede graadmeter om te weten of u (te vaak of sterk) over uw grens gaat, vormen de mensen in uw directe omgeving. Zij kennen u en merken vaak als geen ander feilloos op wanneer het minder goed met u gaat. Stelt u zich open voor deze waarnemingen en neem ze serieus.
Onderzoek of er in uw organisatie een vertrouwenspersoon aanwezig is. Met deze persoon kunt u uw situatie..
bespreken en zoeken naar een passende aanpak om uw kwestie te doorbreken. Als er geen vertrouwenspersoon is, kan een collega waar u vertrouwen in heeft of iemand van P&O/HRM die rol vervullen, of naar de bedrijfsarts gaan. Niets doen brengt doorgaans geen verandering.
.. en mijn baan staat op de tocht. Hoe kan ik hier mee omgaan?
Uw direct leidinggevende is mogelijk uw gesprekspartner om mee in gesprek te gaan. Of dat voor u..
..de beste optie is, valt zonder verdere informatie over uw situatie en de (re)organisatie niet met zekerheid te zeggen.
Als u niet meer in staat bent om helder te denken, kan het noodzakelijk zijn om iemand in te schakelen die u daarbij helpt. Bespreek met goede bekenden wat er aan de hand is, en overleg eventueel met uw huisarts welke stappen u het beste kunt nemen.
Het is een goed begin kenmerken van burnout te herkennen. Dan kunt u er ook iets aan doen. Mocht u twijfelen, vul dan de stresswijzer in op deze site. Praat erover met ..
..goede bekenden.
Mocht u kenmerken van burnout hebben, begin dan met het vergroten van uw eigen draagkracht. Ga voor uzelf na welke activiteiten u energie geven naast de inspanningen die u levert op het werk of in uw privéleven. Maak hiervan een lijstje. Kies en plan dagelijks één van de energiegevende activiteiten van uw lijstje en voer dit uit. Vraag eventueel anderen je daarbij te helpen, zodat u er ook echt toe komt. Zorg ervoor dat u voldoende nachtrust krijgt. Natuurlijk kunt u naast vergroten van de eigen draagkracht, ook uw eigen draaglast verminderen. Tips hiervoor zijn om uw klachten te bespreken met uw leidinggevende om verder afglijden te voorkomen. U kunt samen kijken hoe de draaglast verminderd kan worden, door bijvoorbeeld tijdelijk wat minder uren per dag te werken. Dat is ook in het belang van de organisatie waarin u werkt.
In veel organisaties is het mogelijk om preventief een gesprek te hebben met de bedrijfsarts (arbodienst) om uw situatie en preventieve maatregelen te bespreken.
U kunt in gesprek gaan met uw eigen huisarts. Om te bespreken wat u het beste kunt doen om verder afglijden te voorkomen en te kunnen werken aan opbouw en herstel.
Schakel personen in uw eigen omgeving in.
U kunt al dan niet in overleg met uw leidinggevende, bedrijfsarts of huisarts een gespecialiseerde coach of begeleider inschakelen die u helpt bij een effectieve aanpak.